Kakkosjoukkue karsimaan pääsystä 3-divisioonaan

23.03.2023

VarTan miesten kakkosjoukkueen kausi on edennyt siihen vaiheeseen, että runkosarja on pelattu ja toista kautta peräkkäin karsinnat 3. divisioonaan kutsuvat. Muut karsintaan osallistuvat joukkueet ovat Lieksan Into (4-div), Vehmersalmen Vesa-2 (3-div) ja Joroisten Urheilijat (3-div).  Otteluparit ovat VarTa II - JoU ja Into - VehVe2.

Melkoisten neuvotteluiden ja järjestelyiden kautta VarTa ja JoU pelaavat oman välieränsä jo perjantaina Varkauden Liikuntatalolla sen sijaan, että molemmat olisivat ajaneet yli 200 km Lieksaan pelaamaan keskinäisen ottelunsa. Lisämausteen otteluun tuo varmasti se, että molemmissa joukkueissa on toisilleen paljon tuttuja pelaajia vuosien varrelta. JoU:ssa pelaa useita VarTaa edustaneita pelaajia ja päinvastoin. Lisäksi molempien joukkueiden kannattajia odotetaan sankoin joukoin perjantai-illan saunaan Liikkarille.

 JoU pelasi nyt toista kautta 3. divisioonassa, minne se nousi aikoinaan suoraan kahdessa kaudessa 5.divisioonasta asti. Tällä kaudella joroislaiset kärsivät pahasta miehistöpulasta, mutta saivat onneksi helpotusta tilanteeseen yhteistyöllä Warkausliigan kanssa.

Kakkosjoukkueelta puuttuu joitain vakiokokoonpanon pelaajia, mutta laaja rinki mahdollistaa täyden kolmen ketjun peluutuksen tässä tärkeässä ottelussa. Näiden joukkueiden historiasta löytyy yksi keskinäinen ottelu; kaksi vuotta sitten pelattu harjoituspeli, joka päättyi VarTan 4–2 voittoon. Tästä on kuitenkin jo kulunut aikaa, ja joukkueiden pelaajistot ovat muuttuneet niin paljon, ettei tälle tulokselle voi antaa juurikaan painoarvoa.

Odotettavissa on erittäin tasainen ja tunteikas paikalliskamppailu, josta ei varmasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. VarTan pelaajat uskovat varkautelaisen salibandybuumin vetovoimaan vetää tupa täyteen ja sitä kautta kotiyleisön tukeen.

Ottelun voittaja jatkaa siis lauantaiseen finaaliin Lieksaan ja vastustaja tulee toisesta parista Into – VehVe2. Into pelasi salibandyhistoriansa parhaan kauden ja jäi vain kaksi pistettä ykköspaikan vieneestä KiPa-90:stä. Sitä vastoin VehVe2 pelasi vielä viime kaudella 2-divisioonaa, joten käyrä osoittaa vahvasti alaspäin ja viimeisen kahden kauden aikana ei olla voitoilla juhlittu. Tässä ottelussa on vain yksi ennakkosuosikki ja se on äänekkään kotiyleisönsä edessä pelaava Into.  

Finaalin voittajajoukkue pelaa ensi kaudella Savo-Karjalan 3.divisioonaa ja kolmen muun joukkueen kohtalona on pelata ensi kausi 4.divisioonassa. 

 

Mutta palataanpa ajassa taaksepäin ja kerrataan, kuinka tähän pisteeseen on päädytty tällä kaudella.

Hyvin sujuneen edelliskauden perusteella Kakkosjoukkue asetti minimitavoitteekseen olla jälleen lohkon kakkonen ja päästä karsintoihin. Ykköspaikka tiedettiin jo etukäteen menevän kivikovalle Kuopion Sidontaseuralle, jolle nämä aladivarit ovat vain välietappeja. 

Tavoite koki kuitenkin pahan kolauksen jo heti kauden ensimmäisessä turnauksessa Kuopiossa. Avausottelussa tuli 3–3 tasapeli SB Lapinlahtea vastaan ja toisessa pelissä siilinjärveläinen RT Dynamo oli parempi loppuhetkien maaleilla 4–6. Lähdettiin siis vain 1 piste mukana kotiin. Kauden avauspeleissä näkyi se, että joukkueessa oli vaihtuvuutta tälle kaudelle enemmän kuin aiemmin ja yhteispeli oli pahasti hakusessa.

Ensimmäinen voitto tuli seuraavassa turnauksessa Pieksämäellä isäntäjoukkue Pisaba2 kustannuksella niukoin 3–2 lukemin. Seuraavassa pelissä tuli sarjan ennakkosuosikki KSS vastaan ja tästä tulikin Kakkosjoukkueen suurin tappio kolmeen kauteen, kun lukemat olivat tylyt 5–13. Kahden turnauksen jälkeen siis kasassa vasta yksi voitto ja sijoitus alemmassa keskikastissa. Yhteisestä tavoitteesta oltiin todella kaukana. 

Kolmannessa turnauksessa paluu tuttuun Kuopion Ylä-Pyörön saliin. Tasapeli 2–2 kovan sonkajärveläisen KallSin kanssa ja selvä 11–3 voitto sarjanousija TuuRasta. Vieläkin saatiin siis odotella täyttä neljän pisteen turnausta.

Odotus loppui kuitenkin seuraavassa turnauksessa Iisalmessa marraskuun lopussa. Ensin kuopiolainen Thrashers kaatui tyylipuhtaasti 7–0 ja sen perään myös kuopiolainen SB Jaws 8–4.

Jälleen Ylä-Pyörölle ja vuoden 2022 viimeisessä turnauksessa voitot Iisalmen FBI:stä 13–1. Tämä oli Kakkosjoukkueen kauden ainut katkaisuun päättynyt voitto. Toisessa pelissä lähes yhtä selvä voitto TuuRasta 12–2.  

Vuosi vaihtui ja tammikuun turnauksessa oltiin kaukana kotoa Sonkajärvellä asti. Sieltä oli tuomisina 2 pistettä. Ensimmäisessä pelissä saavutettiin todella tärkeä 7-6 voitto SBL:lästä, joka lukeutui KallSin ohella VarTan päävastustajiin taisteltaessa sarjan kakkossijasta. Toisessa pelissä oli vuorossa se aina pakollinen kauden huonoin peli. Sarjajumbona siinä vaiheessa majaillut Pisaba2 vei pisteet 1–5. Kuuden voittopelin putki oli tullut päätökseen. 

Seuraavaksi oli vuorossa kauden kohokohta eli kotiturnaus Varkaudessa. Aamupelissä Thrashers kaatui yksipuolisen pelin jälkeen 7–1. Sitten olikin pitkä päivä odotella iltaa ja revanssia kärkijoukkue KSS:stä. Altavastaajan asemassa pelattiin upea 5–5 tasapeli. Tämä oli samalla myös Sidontaseuran ensimmäinen pistemenetys heidän lyhyessä historiassaan. Jopa pieni karvas sivumaku tästä pelistä jäi, sillä paikkoja oli ottaa sensaatiomainen voittokin.  Ottelu oli kuitenkin yksi Vartan kakkosjoukkueen historian parhaita entisiä liigapelaajia vilisevää tähtisikermää vastaan.

Kun runkosarjaa oli kaksi turnausta jäljellä, niin Kakkosjoukkue oli noussut hyvän sydäntalven ansiosta taistelemaan tavoitteestaan eli karsintapaikasta. Tavoite koki jälleen pienoisen kolauksen, kun Lapinlahden turnauksessa tuli tappio KallSille 5–7. Toisessa pelissä palattiin voittojen tielle SB Jaws:in kukistuessa nihkeän pelin jälkeen 6–2. 

Viimeiseen turnaukseen jäi huimat panokset, sillä KallSi, VarTa ja SBL olivat tasapisteissä edellä mainitussa järjestyksessä. Menestys ei siis enää ollut omissa käsissä, mutta voittamalla molemmat jäljellä olevat pelit Kakkosjoukkueella olisi ainakin jalka oven välissä. Vajaalla kokoonpanolla Vuorelan koululla esiintyikin hyvällä asenteella pelannut joukkue ja päivän ensimmäisessä ottelussa kaatui FBI 6-2. Toisessa pelissä saatiin revanssi RT Dynamosta 7–3 voitolla, joka syksyllä juotti karvasta kalkkia VarTalle.  KallSi oli omat pelinsä pelannut aikaisemmin turnauspäivän aikana, ja toisesta niistä poistunut tappio niskassaan. Tämä tarkoitti sitä, että VarTa nousi lohkon toiseksi ja sai paikan 3.divisioonan karsintaan. Tasapisteissä ollut SBL jäi taakse keskinäisten pelien perusteella. 

Rimaa hipoen joukkue ylsi siis minimitavoitteeseensa. Mahat eivät kuitenkaan ole vielä täynnä, kun pelataan noususta 3.divisioonaan. Viime kaudella se jäi noin erän päähän... 

04.04.2023VarTa/Welhot P16 varmisti SM-sarjapaikan myös seuraavalle kaudelle
27.03.2023Vartan Naisille Savo-Karjalan aluemestaruus ja paikka Suomisarjan karsintoihin
23.03.2023Kakkosjoukkue karsimaan pääsystä 3-divisioonaan
06.03.2023Vartan naiset päätti runkosarjan kahteen voittoon
13.02.2023VarTa varmisti jatkopelipaikkansa
05.02.2023VarTa/Welhot P16, tammikuu 2023
09.01.2023Naisten edustukselle Ylä-Pyöröltä voitto ja maalin tappio sarjakärkeä vastaan
09.01.2023Kotiturnauksesta täydet pisteet
31.12.2022P16 VarTa/Welhojen joulukuu ja uuden vuoden toivotukset
01.12.2022P16, synkkä marraskuu päätökseen

Siirry arkistoon »